Anorexins historik (utdrag)

Hittade lite intressant info om anorexia:

"En dotter till en farao i Egypten hade enligt bevarade uppgifter besvär som kunde tyda på anorexi. Det finns nog också andra historiska beskrivningar av sjukdomsfall, där mycket tyder på att patienten haft anorexia nervosa. Den första egentliga medicinska beskrivningen av denna sjukdom har gjorts av Richard Morton i England, som 1694 publicerade en detaljerad fallbeskrivning. Hans patient var en 18-årig flicka, som han beskriver som "ett skelett täckt av hud". Morton beskriver sjukdomens typiska drag: amenorrhe, förstoppning, fysisk överaktivitet, extrem avmagring och en påtaglig likgiltighet inför de symtom sjukdomen orsakar. Flickan dog efter ett svimningsanfall efter 3 månaders uppföljning. Från år 1789 finns en beskrivning av en fransk läkare, Naudeau, och han var benägen att skylla sjukdomen på patientens mamma."

Hittade mer intressant läsning som jag tycker stämmer väldigt bra:

"Att svälta sig för att bli smal är att avstå från mat och den interpersonella funktion som maten har som en förmedlande länk mellan människor.

Att inte äta blir ett undandragande och en flykt från samvaron med andra. En samvaro som man kanske inte orkar med eller kan hantera känslomässigt. Eller ett beroende av andra som man inte klarar av, kanske av rädsla för att bli övergiven om man visar vem man är?

I självsvältens icke-ätande blir man oberoende och självständig. Man behöver inte ha mer kontakt med andra än man själv vill. Inte ens kroppens behov av näring kan tvinga anorektikern att närma sig andra människor."

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits